Hoi,

Welkom bij Vrijspel. Wat leuk dat je komt kijken op deze pagina. Waarschijnlijk lees je dit omdat je ouders je hebben verteld dat je binnenkort naar een speltherapeut gaat.
En die therapeut ben ik, Renate!

Je zal vast wel nieuwsgierig zijn naar wat speltherapie nu eigenlijk is, wat je daar doet en waarom je ouders denken dat jou dat helpt.

Als je dit leest krijg je daar waarschijnlijk wel antwoord op.

Jouw ouders, en misschien ook wel je juf of meester, hebben gemerkt dat jij je niet altijd even fijn voelt. Bijvoorbeeld:

  • je voelt je vaker boos of verdrietig,

  • je bent weleens angstig,

  • je hebt nare gedachten over jezelf of

  • misschien heb je wel wat naars meegemaakt.

Je wil daar best wel over praten. Maar het is lastig te weten met wie en ook moeilijk te zeggen wat je dan precies wil vertellen. Daardoor voel jij je niet prettig. 

Bij speltherapie mag je elke week drie kwartier spelen in de spelkamer. Daar kun je van alles doen, onderzoeken en ontdekken. Je kunt er tekenen, toneelspelen, iets bouwen, knutselen en met Playmobil spelen. Er zijn verkleedkleren, verschillende voelspullen, knuffels, een bokszak, speeltent, een zandtafel, een kasteel met ridders, een poppenhuis en nog veel meer. Je mag overal mee spelen.
En als je even nergens zin in hebt, mag dat ook, er is ook een hangmat 😁.
Door te spelen of te praten over wat jij wil, kan je vervelende gevoelens en gedachten kwijtraken.
En dat lucht op!

Een speltherapeut is er voor jou en kan jou helpen. Therapeut betekent helper. Ik speel graag mee als je dat wilt, en als je alleen wilt spelen is dat ook goed.
Als je een tijdje naar speltherapie bent geweest, ga je je beter voelen.

Je bent dan niet meer zo verdrietig, boos of bang. Want spelen, tekenen, iets bouwen of knutselen helpt. En het is fijn als iemand je begrijpt.

Als je drie of vijf keer bij mij bent geweest, ga ik weer met je ouders praten over hoe het gaat. Voordat ik dat ga doen, bespreek ik altijd eerst met jou wat jij wil dat ik met ze bespreek of wat juist niet.

Zo leren zij ook om jou beter te begrijpen en weten zij ook hoe ze jou kunnen helpen om je thuis en/of op school ook weer beter te voelen. En als we allemaal denken dat het zo goed is dan nemen we afscheid van elkaar.

 

Tot ziens in de spelkamer!

Groetjes, Renate

Bron: NVVS